VANAF SCHOOLJAAR 2022-2023

ARCHEO-EDUCATIE

Wil je jouw lessen rond prehistorie niet enkel uit de handboeken geven maar op een boeiende actieve manier? Nodig dan archeo-tolk Nelle uit als gastdocent. Replica’s van artefacten of voorwerpen afkomstig uit de experimentele archeologie maken de prehistorie visueel, tastbaar en daardoor beter begrijpbaar.

Altijd al willen weten hoe scherp silex is? Hoe het vel van een rendier voelt? Hoe zwaar een pot van de landbouwers-veetelers weegt? Nelle brengt het mee en legt het in de handen van de leerlingen om zo abstracte ideeën concreet te maken. De producten uit de 'archeo-shop' vormen het startpunt voor een dialoog en reflectie.

Gebruik de materialen als inleiding op de lessen of als herhaling van de leerstof. Er worden linken gelegd naar de meest gebruikte handboeken (Epic, Memoria of Sapiens) en de didactische vertaling van de wetenschappelijke stand van zaken (Historisch denken. Ons verste verleden, 2020, lessenreeks conform de nieuwe eindtermen voor geschiedenis in de eerste graad). 

Het volledige aanbod hieronder is ook mogelijk voor lagere scholen in het kader van de W.O. lessen, een prehistorische beleving! 

ACTIVITEIT DUUR TARIEF VOORWAARDEN
Les met 'archeo-shop' 50 min € 150 Een (klas)lokaal dat een uur voor en na de archeo-shop vrij is om op te stellen en af te breken, waarin alle stoelen voor de leerlingen in een grote cirkel staan met een open ruimte in het midden. Archeo-tolk zorgt voor een prehistorische winkelkarretje.
+ 50 min € 50 per extra klas Laat meerdere klassen op dezelfde dag langskomen in de archeo-shop.

EXTRA WORKSHOPS

Wil je een doe-activiteit bij het vak geschiedenis of W.O. zonder op verplaatsing te moeten gaan én die nog lang in het geheugen van de leerlingen blijft hangen? Combineer dan een of twee workshops naar keuze aan de les 'archeo-shop'. 

Altijd al willen weten wat ze juist bedoelen met een speerdrijver? Hoe prehistorisch aardewerk gemaakt werd? Hoe je op prehistorische wijze een hangertje creëert? Hoe je vuur maakt met twee stenen? Nelle begeleidt de leerlingen in een initiatie jacht, keramiek, kunst en/of vuur en vertelt ondertussen nog wat archeologische wist-je-datjes. Samen maken we er een onvergetelijke groepsactiviteit van voor de hele klas!

ACTIVITEIT DUUR TARIEF VOORWAARDEN
+ workshop jacht + 50 min € 50 Een groot vrijliggend terrein om een doelwit op te stellen, zonder gevaar voor passerend wild dat geraakt kan worden door rondvliegend assegaaien. Archeo-tolk zorgt voor een mammoet.
+ workshop keramiek + 50 min € 50 Een (klas)lokaal waarin stappenplan en voorbeelden geprojecteerd kan worden, waarin met klei op de banken gewerkt mag worden, waarin water voorzien is om de handen te wassen. Archeo-tolk zorgt voor poetsgerief.
+ workshop kunst + 50 min € 50 Een (klas)lokaal waarin steen- en kleurstof geproduceerd mag worden, waar aan werktafels met scherpe voorwerpen gesneden, geboord en gekrast mag worden, waar darmen, pezen en ander touwmateriaal mag rondvliegen. Archeo-tolk zorgt voor een ehbo-koffer met pleisters.
+ workshop vuur + 50 min € 50 Een ruimte waarin (uiteraard) vuur mag gemaakt worden, waar geen rookalarm afgaat maar waar we toch een beetje beschut staan tegen weer en wind. Bijvoorbeeld een overdekte speelplaats waarin we vonken kunnen maken en met onze vlammen naar de openlucht kunnen lopen. Archeo-tolk zorgt voor een brandblusser.
PRAKTISCHE INFO
Beschikbaarheid Maandag of vrijdag. Bij een langer programma worden een vrijdag en aansluitende maandag gekozen, het materiaal blijft staan tijdens het weekend.
Parking Graag een los- en laadzone voor de auto en een parkeerplaats voorzien. Sterke armen voor het brengen van het materiaal naar het lokaal worden enorm geapprecieerd!
Verplaatsing Locaties < 15 km van de vertrekplaats in Olen betalen geen extra verplaatsingskosten

€ 50 extra verplaatsingskosten voor locaties die tussen 16 en 25 km afstand liggen van de vertrekplaats in Olen.

Klik op jouw schoolsituatie om het aanbevolen programma en de bijhorende prijs te weten:

*Kleine onderneming, onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. Btw niet toepasselijk.

Contacteer nelle@archeo-tolk.be vrijblijvend voor meer informatie over de tarieven of andere projecten en afspraken.

ERVARING

2017 – heden

museumconsulent educatie, Stad Turnhout

2000 – 2007

archeoloog-animator voor schoolgroepen, medewerker educatieve dienst, Préhistosite van Ramioul

2000 – 2001

stage leerkracht esthetica, Sint-Aloysiuscollege Geel

1995 – 2001

scoutsleidster