ARCHEO-EDUCATIE

Wil je jouw lessen rond prehistorie niet enkel uit de handboeken geven maar op een boeiende actieve manier? Nodig dan archeo-tolk Nelle uit als gastdocent. Replica’s van artefacten of voorwerpen afkomstig uit de experimentele archeologie maken de prehistorie visueel, tastbaar en daardoor beter begrijpbaar.

Altijd al willen weten hoe scherp silex is? Hoe het vel van een rendier voelt? Hoe zwaar een pot van de landbouwers-veetelers weegt? Nelle brengt het mee en legt het in de handen van de leerlingen om zo abstracte ideeën concreet te maken. De producten uit de 'archeo-shop' vormen het startpunt voor een dialoog en reflectie.

Gebruik de materialen als inleiding op de lessen of als herhaling van de leerstof.  Een prehistorische beleving in het kader van de W.O. lessen of het vak geschiedenis dat bij je leerlingen nog lang bijblijft.

ACTIVITEIT DUUR TARIEF VOORWAARDEN
Les met 'archeo-shop' 75 min € 150 Een (klas)lokaal dat een uur voor en na de archeo-shop vrij is om op te stellen en af te breken, waarin alle stoelen voor de leerlingen in een grote halve cirkel staan met een open ruimte in het midden. Archeo-tolk zorgt voor een prijslijst en ruilmiddelen.
€ 50 per extra klas Laat meerdere klassen op dezelfde dag langskomen in de archeo-shop.

IDEALE COMBINATIE

Wil je een doe-activiteit zonder op verplaatsing te moeten gaan én die nog lang in het geheugen van de leerlingen blijft hangen? Combineer dan een demonstratie en een workshop met de les 'archeo-shop'. Op twee lesuren en een pauze tijd worden de leerlingen tot in de Steentijd gekatapulteerd.

ACTIVITEIT DUUR TARIEF INHOUD
'archeo-shop' + demo vuur en speerdrijven 115 min € 200 Nadat de stamleden hun voorraden hebben kunnen inslaan in de 'archeo-shop' is het tijd voor een korte pauze. Ondertussen zet Archeo-tolk alles klaar op de speelplaats voor een demonstratie vuur met 2 stenen. Vervolgens jagen we met assegaaien op een mammoet tot de schoolbel ons terug naar het heden brengt.
€ 100 per extra klas Laat meerdere klassen op dezelfde dag langskomen bij de archeo-tolk.

EXTRA WORKSHOPS

Helemaal gebeten door de prehistoriemicrobe? Of past een creatieve workshop perfect bij de studierichting of het jaarthema? Maak dan je keuze uit onderstaande workshops. Nelle begeleidt de leerlingen in een initiatie keramiek, kunst, vuur en/of jacht en vertelt ondertussen nog wat archeologische wist-je-datjes. Samen maken we er een onvergetelijke groepsactiviteit van voor de hele klas!

ACTIVITEIT TARIEF VOORWAARDEN
+ workshop keramiek € 50 Een (klas)lokaal waarin stappenplan en voorbeelden geprojecteerd kunnen worden, waarin met klei op de banken gewerkt mag worden, waarin water voorzien is om de handen te wassen. Archeo-tolk zorgt voor poetsgerief.
+ workshop kunst € 50 Een (klas)lokaal waarin steen- en kleurstof geproduceerd mag worden, waar aan werktafels met vuursteen gesneden, geboord en gekrast mag worden om een hangertje te maken, waar met vezels touw getwijnd kan worden. Archeo-tolk zorgt voor een ehbo-koffer met pleisters.
+ workshop vuur € 50 Een ruimte waarin (uiteraard) vuur mag gemaakt worden, waar geen rookalarm afgaat maar waar we toch een beetje beschut staan tegen weer en wind. Bijvoorbeeld een overdekte speelplaats waarin we vonken kunnen maken en met onze vlammen naar de openlucht kunnen lopen. Archeo-tolk zorgt voor een brandblusser.
+ workshop jacht € 50 Een groot vrijliggend terrein om een doelwit op te stellen, zonder gevaar voor passerend wild dat geraakt kan worden door rondvliegende assegaaien en pijlen. Archeo-tolk zorgt voor een mammoet.
PRAKTISCHE INFO
Beschikbaarheid Maandag of vrijdag. Bij een langer programma worden een vrijdag en aansluitende maandag gekozen, het materiaal blijft staan tijdens het weekend.
Parking Graag een los- en laadzone voor de auto en een parkeerplaats voorzien. Sterke armen voor het brengen van het materiaal naar het lokaal worden enorm geapprecieerd!
Verplaatsing Locaties < 15 km van de vertrekplaats in Olen betalen geen extra verplaatsingskosten

€ 50 extra verplaatsingskosten voor locaties die tussen 16 en 25 km afstand liggen van de vertrekplaats in Olen.

*Kleine onderneming, onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. Btw niet toepasselijk.

Contacteer nelle@archeo-tolk.be vrijblijvend voor meer informatie over de tarieven of andere projecten en afspraken.

ERVARING

2017 – heden

museumconsulent educatie, Stad Turnhout

2000 – 2007

archeoloog-animator voor schoolgroepen, medewerker educatieve dienst, Préhistosite van Ramioul

2000 – 2001

stage leerkracht esthetica, Sint-Aloysiuscollege Geel

1995 – 2001

scoutsleidster